Ek het my Moeder verloor om te COPD

COPD het my Moeder se lewe gesteel

'N Lewe verloor om te COPD

In deel een van hierdie storie, het Donna, 'n lid van die. Com-rookstaking-ondersteuningsforum, die tragiese verhaal gedeel oor hoe rookverwante longkanker haar pa se lewe het.

Net 'n paar kort maande later is Donna en haar gesin gekonfronteer met 'n ander rookverwante dood in die familie. Hierdie keer was dit hul ma wat aan COPD gesterf het, alhoewel sy nooit regstreeks 'n dag in haar lewe gerook het nie.

Dit is meer as waarskynlik dat daar jare na jare in 'n rookhuis woon, 'n groot invloed gehad het op die ontwikkeling van die COPD wat Donna se ma uiteindelik vermoor het.

Dankie vir die deel van jou baie persoonlike storie met ons hier Donna. Rookverwante siekte is die mees voorkombare oorsaak ter wêreld, en ek weet dat jou rekening 'n verskil sal maak aan elke persoon wat dit lees.

Van Donna:

My ma het op Donderdag 14 Januarie om 13:30 geslaag. Ek was geseënd om daar te wees toe sy geslaag het. My suster het my Woensdag gebel en gevra om by haar en ma te bly tot "die tyd het gekom". Ek het nie twee keer gedink nie. Ek het in my voertuig gehardloop en die uur noord na my ouers se plek gery.

My ma se toestand het die afgelope week stadig vererger, en selfs Hospice-verpleegsters het die afgelope paar dae oor my ma se wil verwonder. Sy was ongetwyfeld kwaad, en elke asem is geneem as gevolg van groot persoonlike pyn.

Daar is 'n einde aan die lewe simptome wat inherent is aan nierversaking, maar dié van COPD is onmiskenbaar... My ma het haar kop gesit en gedraai vir elke gemartelde asem. Die Hospice-verpleegster het die afgelope twee dae haar suurstofbuis geneem en in haar oop mond geplaas. Sy het die vermoë verloor om asem te haal deur haar neus.

Die Hospice-verpleegster het na ons gekyk en gesê: "Dit kan vanaand of more wees. Ek is amper versoek om hier te bly, ek is redelik seker dat sy vanaand gaan gaan." Ons het vir haar gesê ons sal goed wees, en sy het met onwilligheid verlaat.

Ek het die nag daar gebly. My suster het geslaap in 'n rusplek langs die hospitaalbed, en ek het op 'n tweelingmatras op die vloer in die kamer gelê. Ek het die nag gewend tussen 'n rustelose slaap en growwe waaksaamheid, toe ek na die bed gaan kyk en my ma sien "wys" haar kop terwyl sy sukkel.

Drome gemartel wat slaap slaap ek het gesteel. In een droom het my ma die komberse gegooi, die bedrails laat val, en haar dun bene oor die bed gek hang om na my te kyk.

"Jy weet," het sy gejuig, "ek dink ek gaan vandag hier uitkom."

Sy het toe gekyk en 'n wolk van onsekerheid het oor haar funksies verskuif. Sy sug, blik op haar suurstofbuisstert en sê:

"O, nooit omgee nie. Ek dink ek sal net in die bed bly."

En sy lê weer terug, bedek haar, pas haar suurstofbuis aan, en hervat haar komatose toestand. Ek het wakker geword om Mamma se geneigde, slapende vorm te sien, en ek het gebewe. Die droom het so regtig gelyk.

Dawn kon net nie gou genoeg kom nie.

Soos die dag gevorder het, het my ma se asemte vlakker en vlakker geword, en die tydsduur tussen asemhalings en langer.

Laastens, na 'n lang uitaseming, het geen verdere asemhalings gekom nie.

Dit was verby.

My suster het na die kombuis gegaan en 'n sigaret aangesteek. Ek het op die agterplaas gestaan, en met droë oë het my hele wese begin skree. Ek het nog nooit so alleen gevoel soos ek die dag gedoen het toe my oorblywende ouer oorlede is nie. Ek is nou werklik alleen in die wêreld.

Niemand van ons kan met volle sekerheid bepaal wanneer en hoe ons ons lewens sal beëindig nie. My ma was geen uitsondering nie. Sy het nie gekies om COPD te sterf nie, en het ook nie gekies om te rook nie. Haar dood van 'n rookverwante siekte was van tweedehandse rook van my pa.

Deur hierdie ongelooflike hartseer in my hart word ek ten minste getroos dat sy nie meer ly nie.

Sy is nie meer bekommerd nie.

Daar is 'n paar dinge wat ons almal kan beheer. Ons kan beheer of ons 'n sigaret rook of nie. Ons kan ons blootstelling aan ander se sigaretrook beheer. Ons kan ons wetgewers lobby vir strenger wette rakende tabakprodukte, vir wette wat ons reg op lug skoonmaak, en selfs begin om te vra vir 'n volstrekte verbod op tabak.

Maak asseblief geen fout nie, tabak dood op verskriklike maniere . Ek is 36 jaar oud, en gister het ek my ouers binne 10 maande van mekaar verloor, en hulle het altwee aan tabak gesterf.

Ek het verskeie plasings gesien by die. Com Smoking Cessation-ondersteuningsforum waar nuwe quitters gevind het, binne die woorde hier, die vermoë om op te hou vir nog een dag.

Asseblief, verstaan ​​asseblief, wat jy veg, is nie net 'n verslawing nie. Dit is 'n sekere dood wat jy vermy. Deur nie te rook, verminder jy jou risiko van kanker, COPD, emfiseem, maculêre degenerasie, hartsiektes, beperkte bloedsirkulasie ... Die lys gaan aan en aan en aan.

Toe ek gerook het, was die grootste leuen wat ek vir myself gesê het dat rookverwante siektes met ander mense gebeur. Wel, daardie "ander mense" was die twee mense wat ek die meeste liefgehad het in hierdie wêreld. Dit was Pappa en Mamma. Ek het twee sterftes gesien wat my sal spook totdat my eie tyd kom.

My bevredigende genade om op te hou was hierdie forums, en die mense wat voor my opgehou het, en die mense wat met my opgehou het. In 'n baie werklike sin skuld ek my lewe aan Terry en die moderators en lede hier. Sonder hulle sou ek nie opgehou het nie. As ek nie opgehou het nie, sou die verskriklike sterftes van my ouers baie my eie dood wees.

En so het ek my lot verander. Ek vra jou om dieselfde te doen. Ek daag jou uit om NIE die kans te wees om daardie "ander persoon" te wees nie.

Asseblief, as jy vanaand aan die lig kom, moet jy dit nie doen nie. Gebruik die hulpbronne hier. Staak jou pad deur jou ophou. Koester die skoon asem, beskerm hulle en hou lief vir diegene waaraan jy behoort, vir alles wat jy werd is.

Moenie jou geliefdes met 'n dood martel soos ek in hierdie boodskap beskryf het nie. Breek vry van nikotienverslawing, en verander ook jou lot. Jy sal dit nooit spyt as jy die "ander kant" kry nie. Ek belowe.

~ Donna

As jy nog rook, gebruik asseblief die onderstaande hulpbronne om 'n voorsprong op jou afsluitprogram te kry.

Hou op met rook nou.